RETRO VÁNOCE

VENKOVNÍ GALERIE WERK

26.11.2023 - 31.01.2024

POJĎTE SE NA CHVÍLI ZASTAVIT V PŘEDVÁNOČNÍM SHONU A  ZAVZPOMÍNEJTE SI, JAKÉ BYLY VÁNOCE, KDYŽ JSTE BYLI MALÍ. VYBAVUJETE SI NEJKRÁSNĚJŠÍ DÁREK? NEJKRÁSNĚJŠÍ CHVÍLI? TYHLE POCITY JSOU ZACHYCENY NA RETRO FOTOGRAFIÍCH. 

Malé děti už počítaly dny do chvíle, kdy jim Ježíšek nadělí dárky, dospělí naopak dokupují ty, co ještě nemají, shání vánoční stromeček, ozdoby. I když se tradice všemožně mění, stejně tak jako vánoční dekorace, jedno zůstává stejné. V každé době mají Vánoce lidi spojovat, rodinu utužovat a dopřát všem chvíli odpočinku, zastavení se po celém roce a nasátí té kouzelné atmostéry.

Jedlička, borovička, nebo smrček? Tuhle otázku řešili v některých rodinách před každými Vánocemi. Jenže to jste museli mít tehdy hodně dobrého známého někde v hájovně, abyste si takhle mohli vybírat. Jedličky byly na předvánočních trzích nedostatkovým zbožím a zákazníci si většinou mohli vybírat jen mezi borovicí a smrkem. Stromky nebyly žádnými krasavci. Trvalo pěknou chvíli, než jste si vybrali jakž takž rovný kus, který jste ještě doma museli speciálně naaranžovat, případně doplnit dalšími větvemi, aby trochu slušně vypadal. Většina snímků vám vykouzlí úsměv.  Že to tak skutečně bylo?

ŽIVÝ BETLÉM 15. 12. 2023

Zvířátka, betlémští řemeslníci, vánoční klauni, tradice, divadlo, koncerty, výroba vánočních ozdob, malování baněk či kovářství. Tohle všechno a ještě více Vám namíchají pracovnice muzea do vánočního koktejlu dne v areálu muzea.

15. 12. 2023 OD 8.30 - 18.00 HODIN

Živý Betlém je tradiční akcí třineckého muzea, letos se bude konat již 20. ročník. Dopoledne ho navštěvují převážně děti ze základních a mateřských škol Třinecka a Jablunkovska, odpoledne pak  rodiny s dětmi. Akce vznikla proto, abychom nezapomínali na naše slezské tradice.

VÝBĚR ČESKO-SLOVENSKÉ FOTOGRAFIE

12. 9. 2023 - 19. 11. 2023

Výstava spojuje naše národy, vášeň k fotografii a její řemeslnou stránku. Prolíná krásy přírody a ženské křivky. Přijďte zhlédnout fotografie ambasadorů české firmy VFFOTO, jež vyrábí kvalitní filtry pro profesionály i vášnivé fotografy. Snímky jsou zarámované v galerijních rámech Nielsen. Galerie nabízí výběr 9 fotografů z České a Slovenské republiky.

KURÁTOR VÝSTAVY – Mario Sikora, EFIAP, c**MoL, EHPS, ER-ISF
Mezinárodně oceňovaný, český, profesionální fotograf, zaměřující se na fotografii Fine Art a Conceptual, kde ženy hrají hlavní roli. Mario říká: “Ve fotografii kladu důraz na hru se světlem, stínem, perspektivou a emocí”. Autor je členem Asociace profesionálních fotografů ČR, pořádá výstavy, kurátorskou a edukační činnost, jejíž součástí jsou Limitované výtisky jeho fotografických děl. Tvoří pro mezinárodní časopisy a klientelu.
Web: www.mariosikora.cz

Daniel Řeřicha, Marián Kuric, EP, Jozef Sádecký, Tomáš Holub, Jiří Benda, David Špingl, Martin Gallie, Erika Valkovičová, QEP více o těchto fotografech se dozvíte v muzeu. 

MARCELA KOHUTKOVÁ - OBRAZY/Airbrush

08. 09. 2023 - 08. 11. 2023

MARCELA KOHUTKOVÁ

* 1964

Autorka žijící v Třinci, kterou kreslení zajímalo už od útlého věku a věnovala mu každou volnou chvíli. S příchodem jiných životních povinností a radostí – děti, rodina, se kreslení vzdálila, ale po nějaké době si opět ke kreslení cestičku našla. Znovu objevená vášeň přiměla Marcelu zkoumat nové, další techniky. Jako samouk se potýkala s řadou záludností, jež ji ještě více vtáhly do svého nitra. Zkoušela kresby tužkou, pastelkami, až přešla k olejovým barvám. Nakonec vyhrál airbrush.

Airbrush je způsob nanášení barvy vzduchem za pomocí pistole, kompresoru a barvy. Tato technika se původně používala k retušování fotografií. V 30. letech se prosadila v americké reklamě a masově zasáhla celý svět díky pin-up girls a jiných krasavic z reklam, plakátů, ilustrací časopisů tehdejší doby a naleštěných „Amerik“, aut svítících se více než ve skutečnosti. Po válce technika opadla, ale s příchodem sci-fi, kreslených filmů, obalů knih či grotesek byl airbrush znovuobjeven.

Technika, která se dá naučit pouze praxí vyžaduje trpělivost a čas. To, že člověk umí kreslit a malovat je samozřejmostí.

Jak říká autorka: "Složitost techniky mě zaskočila, ale nenechala jsem se odradit." Pokud se totiž přenesete přes počáteční nesnáze a oblíbíte si tuto techniku, zjistíte, že její využití je nekonečné dobrodružství s možností neustálého objevování dalších nečekaných způsobů, jak lépe, jinak a více.

NEZAPOMENUTELNÍ

Zlatá věk filmu / vlastní výstava

01. 06. 2023 - 29. 10. 2023

Zlatý věk filmu je nezapomenutelnou érou české kinematografie. Herci a herečky, kteří předváděli nejen svůj um, ale také často nasazovali své životy a to doslova. Režim, tohoto období nebyl ke všem a všemu přívětivý. Mnoho z herců, hereček, producentů, režisérů a celého filmového kolektivu se museli bít o svou práci, slovo i chránit své rodiny. Přesto všechno, co se ve světě i doma dělo, vzešlo nemálo filmů a filmových hvězd, které mají své jméno do dnešních dní. Připomeňme si prostřednictvím velkoformátových fotografií tuto zlatou éru kinematografie v naší venkovní Galerii WERK.