<< zpět

RETRO VÁNOCE

VENKOVNÍ GALERIE WERK

26.11.2023 - 31.01.2024

POJĎTE SE NA CHVÍLI ZASTAVIT V PŘEDVÁNOČNÍM SHONU A  ZAVZPOMÍNEJTE SI, JAKÉ BYLY VÁNOCE, KDYŽ JSTE BYLI MALÍ. VYBAVUJETE SI NEJKRÁSNĚJŠÍ DÁREK? NEJKRÁSNĚJŠÍ CHVÍLI? TYHLE POCITY JSOU ZACHYCENY NA RETRO FOTOGRAFIÍCH. 

Malé děti už počítaly dny do chvíle, kdy jim Ježíšek nadělí dárky, dospělí naopak dokupují ty, co ještě nemají, shání vánoční stromeček, ozdoby. I když se tradice všemožně mění, stejně tak jako vánoční dekorace, jedno zůstává stejné. V každé době mají Vánoce lidi spojovat, rodinu utužovat a dopřát všem chvíli odpočinku, zastavení se po celém roce a nasátí té kouzelné atmostéry.

Jedlička, borovička, nebo smrček? Tuhle otázku řešili v některých rodinách před každými Vánocemi. Jenže to jste museli mít tehdy hodně dobrého známého někde v hájovně, abyste si takhle mohli vybírat. Jedličky byly na předvánočních trzích nedostatkovým zbožím a zákazníci si většinou mohli vybírat jen mezi borovicí a smrkem. Stromky nebyly žádnými krasavci. Trvalo pěknou chvíli, než jste si vybrali jakž takž rovný kus, který jste ještě doma museli speciálně naaranžovat, případně doplnit dalšími větvemi, aby trochu slušně vypadal. Většina snímků vám vykouzlí úsměv.  Že to tak skutečně bylo?