OHLÉDNUTÍ DO MINULOSTI

V minulosti bylo možné zhlédnout řadu atraktivních výstav a doprovodných programů, které třinecké muzeum připravilo pro svoje návštěvníky od vlastního scénáře a návrhů až po samotný přívoz exponátů a jejich instalaci.

ZRCADLO EMOCÍ

MARIAN WIERZGOŃ - fotografie z cest

Amatérský fotograf, žijící ve Smilovicích a pracující v třinecké Nemocnici AGEL, představí výstavu svých fotografií pořízených na cestách po světě. Tato výstava je jeho premiérou.

30. 4. 2024 - 23. 6. 2024

 

Koníčky a záliby pana Mariana jsou velmi různorodé: hraje na klavír a syntezátory, zajímá se o folklor a jako akordeonista je 35 let členem folklorní kapely Kamraci. Doma i na koncertech poslouchá všechny žánry hudby, je fanouškem kina a filmu. Posledních patnáct let především hodně cestuje.

“Říká, že cestování poskytuje nepřeberné možnosti. Na cestách poznáváte, pozorujete, prožíváte. Cestování inspiruje.“

Vášeň pro cestování v něm umocnila zájem o fotografování, kterému se předtím věnoval sporadicky.

Návštěvníci muzea mají jedinečnou možnost vidět jeho díla mezi prvními. Můžete se s autorem podívat do rušných, velkých, světových měst i projít po nenápadných uličkách v téměř zapomenutých koutech světa. Vnímat krásu místních lidí, kteří jsou neodmyslitelnou a hlavní součástí každé fotografie. Lidé na nich jsou zachyceni ve své každodenní radosti, při práci i zábavě. Ukazuje svěžest mládí i smutek stáří ve své neúprosné podobě.

Všechny fotografie se snaží odzrcadlit kouzlo prchavého okamžiku, neopakovatelnosti, dynamiky a děje. Fotografie neupravuje, jsou prezentovány tak, jak vznikly.  Autor se zaměřuje hlavně na obličej, na jeho výraz, gesta a pohyby, snaží se zachytit emoce okamžiku. Skryté kouzlo a krása těchto záběrů, pořízených mnohdy náhodně, spočívá v zobrazení různorodosti lidského obličeje a člověka jako takového, v jeho prostotě i komplexnosti.      

Považuje se za ryzího amatéra, při fotografování se spoléhá na intuici, pohotovost, na své schopnosti pozorovat, vyhodnocovat a rychle se rozhodovat v konkrétní situaci. To je ostatně i podstatou jeho náročné profese.

RUDOLF ŠTAFA - průřez tvorby a vzpomínky na WERK

Třinecký občan, tvůrce kovových plastik a reliéfů, malíř, restaurátor i pedagog

21.05. - 23.06.2024

Přijďte objevit umělecký svět Rudolfa Štafy. Nová výstava vám přinese pohled do života a díla tohoto významného českého umělce, který většinu svého života tvořil a žil v Třinci. Prozkoumejte jeho fascinaci surrealistických vyjádřením života, jež se prolíná s průmyslovými prvky, které objevil při své práci v Třineckých železárnách. Plechy, dráty, kolejnice, řetězy, betonářská stavební ocel a profilové železo jsou po určitou dobu jeho základním uměleckým materiálem. Mimo to byl rovněž velmi úspěšný malíř a sochař, své dílo vystavoval po celém světě.  Těšíme se na vaši návštěvu.

RUDOLF ŠTAFA

14. dubna 1925-20.července 2014

Syn kováře Rudolf Štafa se Narodil v moravské vísce Jesenec, po studijích a práci na restaurování fresek při obnově významných uměleckých památek na budovách v Plzni, Praze, Karlových Varech, Děčíne aj. se v roce 1955 přestěhoval do Třince  a brzy začíná pracovat v propagačním ateliéru Třineckých železáren. O pár let později díky manuální práci a přímým kontaktům s všudypřítomným železem a hutním materiálem, teprve pochopením a poznáním jeho zvláštností, silných estetických účinků a možností tvarování,  nachází svoji vlastní identitu. Do srpna 1968 vystavuje po celém světě a je velmi uznávaným umělcem, pak bohužel upadá v zapomnění. Až po sametové revoluci přichází satisfakce a naplno a nadšeně se zapojil do společenského a uměleckého života.

POHÁDKOVÁ ZEMĚ VÍTĚZSLAVY KLIMTOVÉ

23.02.2024 - 17.05.2024

Po více než 20 letech můžete navštívit novou výstavu pro děti i dospělé s názvem „POHÁDKOVÁ ZEMĚ Vítězslavy Klimtové I. a II.“. Kromě početné rodiny pohádkových postav čítající na 100 originálních loutek skřítků, vodníků, víl, rusalek i čertíků uvidíte také obrazy knižních ilustrací a můžete si namalovat kamínek v kamínkové dílně nebo ozdobit skřítkovu čepici. Výstava nabídne jedinečnou příležitost představit tvorbu Vítězslavy Klimtové určenou nejenom dětem ale i dospělým s dětskou duší. A pokud máte rádi fantazírování je možné, že na nějakého skřítka, či vílu narazíte mimo výstavní prostory. Proto dávejte pozor a pohybujte se tiše, jsou to bojácná stvoření a mohli by se nám v muzeu rozutíkat. Za zmínku stojí alespoň krátké připomenutí života a tvorby paní Klimtové.

VÍTĚZSLAVA KLIMTOVÁ

25. ledna 1941–10. září 2016

Malířka, ilustrátorka, spisovatelka, grafička a autorka Pohádkové země Vítězslava Klimtová se narodila v Praze. Řadu let se věnovala drobné užité a propagační grafice, knižním a časopiseckým ilustracím a časopisecky publikovala své fejetony. Po revoluci se začala věnovat především tvorbě pro děti. Napsala a ilustrovala dvacet dětských knih a vytvořila více jak 700 loutek postav Pohádkové země.

Do 17. května 2024 na vás budou čekat jedinečné bytosti v nemalém počtu.

SÁRA SAUDKOVÁ - fotografie

11.02.2024 - 21.04.2024

Galerie Na schodech v muzeu patří známé české fotografce Sáře Saudkové. Autorka se věnuje výhradně volné tvorbě – inscenovanými fotografiemi s typicky hravým, erotickým nábojem dokumentuje svůj soukromý život – loučení a čekání, a to mezi tím: lásky, touhy, osamění… Fotografuje převážně akty. Fotografie jsou ojedinělé tím, že Sára často nachází krásu tam, kde by jí ostatní zcela přehlédli – jejími modely bývají totiž i ženy, jejichž proporce sotva odpovídají současnému estetickému ideálů. Nejsou tu však jen akty. Do úplně jiných sfér dokáže svého diváka přenést třeba i tajemným zátiším či podivuhodnou impresionistickou přírodní náladou.

„Jsem maminkou čtyř dětí, která namísto vařečky a žehličky drží v ruce fotoaparát. A nedělám nic jiného, než že objektivem nasávám do negativů všechno, na čem mi záleží, co mám ráda a co spolehlivě pomine: lásku, radost, smutek i touhu, krásu, vůni dětí, samotu a čekání. Jsou to příběhy, které se mi honí hlavou a které čtu v lidech – listuji v nich jako v knize…každý člověk v sobě ukrývá své tajemství, které unese jen fotografie, aniž by prozradila všechno.“ říká Sára.

Fotografie z výstavy, která potrvá do 21. dubna 2024, je možné zakoupit. Na prodej je také knihy či pohlednice autorky Sary Saudkové.