OHLÉDNUTÍ DO MINULOSTI

V minulosti bylo možné zhlédnout řadu atraktivních výstav a doprovodných programů, které třinecké muzeum připravilo pro svoje návštěvníky od vlastního scénáře a návrhů až po samotný přívoz exponátů a jejich instalaci.

VÁNOČNÍ ČAS NASTAL

výstava manželů IVANY A FILIPA LANGROVÝCH - vlněný betlém, dřevěné plastiky a tištěné betlémy

26.11.2023 - 31.01.2024 

GALERIE NA SCHODECH

Galerie muzea se na nějaký čas promění ve vánoční expozici. K vidění jsou nejen tištěné betlémy, ale také betlém vlněný a dřevěné plastiky.  Vlněný betlém se do sbírky muzea dostal v minulém roce a letos byl doplněn o další figurky. Dřevěné plastiky jsou zapůjčeny, než odjedou na zahraniční výstavu, kterou pan Langr připravuje. Ivana Langrová je neobyčejně zručný člověk, stejně jako její manžel Filip Langr, který se věnuje práci se dřevem. Manželé žijí v osadě Santov. Jejich život je neodmyslitelně spjat s přírodou a chody v ní. Chovají ovce i kozy různých plemen. Ivana vlněný betlém nejen že vytváří, ale také vlnu sama zpracovává – stříhá, pere, rozčesává a barví primárně přírodními barvami. Naopak její manžel svou uměleckou tvorbu směřuje ke dřevu, různým kamenům a minerálům. Vše zmíněné můžete v tvorbě manželů zaznamenat. Jejich pojetí umění na vás nechá dýchnout onu čistotu přírody.  

HVĚZDY STŘÍBRNÉHO PLÁTNA

herecké osobnosti prvorepublikového a protektorátního filmu a divadla

14.11.2023 - 31.01.2024

OSUDY HERCŮ PRVNÍ REPUBLIKY. ČESKOSLOVENSKO PATŘILO V MEZIVÁLEČNÉM OBDOBÍ V MNOHA OBORECH MEZI SVĚTOVOU ŠPIČKU. JEDNÍM Z NICH BYLA KINEMATOGRAFIE.

Výstava přiblíží životní osudy i osobní předměty z pozůstalostí největších českých hereckých hvězd První republiky a Protektorátu – V. Buriana, A. Ondrákové, L. Baarové, N. Gollové, V. Ferbasové, Z. Kabátové, J. Marvana, H. Haase, O. Nového a dalších. Díky putovní výstavě byly vůbec poprvé ve velké míře vystaveny památky na A. Mandlovou. Výstavu podpořily i dvě herečky/operní pěvkyně S. Červená a M. Štrosová – Steinerová, která za svého života opakovaně prezentaci pozůstalostí a osobních předmětů navštívila. Tyto zmíněné osobnosti neměly jednoduchou kariéru ani život. Politická situace nebyla vždy úplně příznivá, a tak některé hvězdy zažily výrazný vzlet své kariéry a následně propad do pomyslných hlubin umění. Důležité je vzpomenout, že ve zmíněné době byla naše země špičkou ve spoustě oborů a jedním z nich byla kinematografie. Vznikly filmy i divadelní představení, které mají úspěch do dnešních dní a lidé se nad nimi pobaví. Na výstavě bude možno shlédnout fotografie, zajímavosti, ale i dochované kino-plakáty. Pohnuté až dramatické osudy jedinečné herecké generace budou k vidění do konce ledna 2024.

RETRO VÁNOCE

VENKOVNÍ GALERIE WERK

26.11.2023 - 31.01.2024

POJĎTE SE NA CHVÍLI ZASTAVIT V PŘEDVÁNOČNÍM SHONU A  ZAVZPOMÍNEJTE SI, JAKÉ BYLY VÁNOCE, KDYŽ JSTE BYLI MALÍ. VYBAVUJETE SI NEJKRÁSNĚJŠÍ DÁREK? NEJKRÁSNĚJŠÍ CHVÍLI? TYHLE POCITY JSOU ZACHYCENY NA RETRO FOTOGRAFIÍCH. 

Malé děti už počítaly dny do chvíle, kdy jim Ježíšek nadělí dárky, dospělí naopak dokupují ty, co ještě nemají, shání vánoční stromeček, ozdoby. I když se tradice všemožně mění, stejně tak jako vánoční dekorace, jedno zůstává stejné. V každé době mají Vánoce lidi spojovat, rodinu utužovat a dopřát všem chvíli odpočinku, zastavení se po celém roce a nasátí té kouzelné atmostéry.

Jedlička, borovička, nebo smrček? Tuhle otázku řešili v některých rodinách před každými Vánocemi. Jenže to jste museli mít tehdy hodně dobrého známého někde v hájovně, abyste si takhle mohli vybírat. Jedličky byly na předvánočních trzích nedostatkovým zbožím a zákazníci si většinou mohli vybírat jen mezi borovicí a smrkem. Stromky nebyly žádnými krasavci. Trvalo pěknou chvíli, než jste si vybrali jakž takž rovný kus, který jste ještě doma museli speciálně naaranžovat, případně doplnit dalšími větvemi, aby trochu slušně vypadal. Většina snímků vám vykouzlí úsměv.  Že to tak skutečně bylo?

ŽIVÝ BETLÉM 15. 12. 2023

Zvířátka, betlémští řemeslníci, vánoční klauni, tradice, divadlo, koncerty, výroba vánočních ozdob, malování baněk či kovářství. Tohle všechno a ještě více Vám namíchají pracovnice muzea do vánočního koktejlu dne v areálu muzea.

15. 12. 2023 OD 8.30 - 18.00 HODIN

Živý Betlém je tradiční akcí třineckého muzea, letos se bude konat již 20. ročník. Dopoledne ho navštěvují převážně děti ze základních a mateřských škol Třinecka a Jablunkovska, odpoledne pak  rodiny s dětmi. Akce vznikla proto, abychom nezapomínali na naše slezské tradice.